Lidt historik om Helsingør Kammerorkester

Helsingør Kammerorkester har siden stiftelsen i 1980 både klaret sig igennem mange vanskeligheder og haft mange succeser. Orkestret har været ledet af skiftende dirigenter: organist Kristian Olesen fra Sct. Olai Kirke, cellist Ole Sørensen, violinist Arne Svendsen, violinist og koncertmester Lars Bjørnkjær, violinist Tina Træholt, violinist Patrick Andersen og siden 2004, Per Lund Madsen, der til daglig er violinst i Det Kongelige Kapel.

Der har gennem tiderne været en stor udskiftning af medlemmerne af orkesteret med et deltagerantal der har svinget mellem ca. 14 og ca. 20. Enkelte har deltaget i mange år: Gerhardt Westphal, Elisabet Seehusen og Stig Jægerlund. Bestyrelsen for orkestret har også skiftet en del gennem tiderne. Tidligere markante formænd har bl.a. været violinist Gerhardt Westphal, cellist Ulrich Andersen og violinist Niels Dittmer. Nuværende formand er violinist Marianne Jacobi.

Repertoiret har været særdeles omfattende. Ofte har orkestret suppleret sig med solister og professionelle assistenter. En del koncerter har omfattet værker fra barokken, Bach, Telemann, Vivaldi. Wienerklassikken har været i centrum med Haydn, Mozart og Beethoven. Romantikken er præsenteret med bl. a Mendelsohn, Niels W. Gade, Johan Svendsen, Dvorak og Schubert. Orkestret har desuden opført senere musik af Sibelius og Respighi, Poul Schierbæk, Asger Hamerik og Lars-Erik Larsson, samt et nyere værk af Hakon Børresen.
Orkestret fejrede i 2005 sit 25 års jubilæum med opførelse af Faurés Rekviem i samarbejde med Gribskovkoret. I 2010 fejrede orkestret sit 30 års jubilæum i samarbejde med Frederiksberg Symfoniorkester med koncerter i Christianskirken på Christianshavn og Sankt Mariæ Kirke i Helsingør. Programmet var Mozarts Don Juan ouverture, Beethovens 1. symfoni og Mendelsohns violinkoncert med den unge Niklas Wallentin jensen som solist .

Blandt solisterne kan bl. a nævnes: Violinisterne Tina Træholt, Anja Zelianodjevo, Tutter Givskov, Rikke Yde, Michala Kisselhegn, Vladimir Landa, og Flemming Patrick. Bratschisterne Lars Grunth og Stine Hasbirk. Hornist Jakob Keiding. Paukist René Mathiesen. Pianisterne Christina Bjørkøe og Isabel Carlander og Clara Bæk. Organist Leif Valbjørn. Desuden en lang række sangsolister.

De fleste spillesteder har været i Helsingør Kommune. Der har været afholdt koncerter i Sct. Mariæ Kirke, Mørdrup Kirke, Egebæksvang Kirke og oftest i Vestervang Kirke, hvor orkestret afholder sine prøver. Orkestret har desuden afholdt koncert i Riddersalen på Kronborg og i lille scene i Kulturværftet i Helsingør, og i en periode matinékoncerter på Helsingør Hovedbibliotek.

Men også lokaliteter uden for kommunen har været inddraget: Søborg Kirke, Gl. Holte Kirke, Blistrup Kirke, Sct. Jacobs Kirke i København og Engholm Kirke i Allerød.

Økonomien ofte har sat grænser for aktiviteterne og der her flere gange har været diskuteret nedlæggelse af orkestret.

Orkestret er nu fuldt funktionsdygtigt og ser optimistisk på en aktiv fremtid med nye udfordringer.

Marianne Jacobi, formand.2007